Vakta får…

Har haft en minisemester med stora sonen och en god vän med son. Kom hem i torsd och möttes av väldigt glada hundar :) Var härligt att se dom igen… sonen hade längtat mycket efter hundarna.

Fick idag höra om en forskning Länsstyrelsen gör just ang boskapsvaktande djur. Naturligtvis blev jag intresserad och surfade runt. En representant från Länsstyrelsen har under en period filmat en Estrela  (tänka sig;)) som vaktat boskap. Tidigare forskning har visat att om man har en vakthund bland boskapen så har  det reducerat angreppen med upp till 70%. Vi ska inte glömma att det finns både 4-benta och 2-benta rovdjur. Estrelan man använt i studien (här i Sverige)  lyckades tom få en björn på flykt…. fantastiskt. 

När jag tittar på mina fantastiska vovvar (en ligger utslagen i soffan och jag vet att den andra kommer snart till min säng) måste jag ändå tänka på att de är i grund och botten skapta för att vakta boskap.  Tänk om folk använde hundar mer för de som de är ämnade för. Jag ska inte moralisera men nog är det tragiskt när folk skaffar vakthundar och inte inser vad de skaffat….. ”-Nej, vi var tvungna att ta bort hunden… skällde på allt och alla… vaktade hela tiden”…. Jamen skaffa en Cocker Spaniel då för tusan…… Bet nästan underläppen blodig då jag lyssnade på en personpå jobbet. En 1,5 år gammal Sankt Bernhard hade tagits bort…. av anledningen att den inte motsvarade förväntningarna…. som i grund och botten inte kan förväntas av en S:t Bernhard.

Ska sluta tjafsa nu. Ska gå och gosa med mina ”vaktisar”. Skulle vara kul att få se dom i ursprungsmiljö, tills jag ramlar över en skock får får de nöja sig med att vakta mig och barnen, något de gör ypperligt.   Att Iris ibland gör det från min huvudkudde är bara en bonus (hur många hundar tycker det är mysigt att ”ligga sked” med sin matte???) estrelor

2 Responses to “Vakta får…”

  1. Ewa Says:

    Det är en instressant studie. Borde tas på allvar här i Värmland där det diskuteras ”vilt” om varg. Varför klarar sig fårfarmare i italienska bergen så bra mot varg, där dom inte ens har fåren inhägnade utan fritt drivande?? Jo,hundarna..

  2. maja72 Says:

    Ja jag ser verkligen fram emot resultatet av den. Stängsel få man ha men för att ha hunden i maj månad måste dispens ges…. märkligt.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu